USAID i ICT Hub - partneri na podsticanju inovacija u sprskoj privredi

Projekat Srbija Inovira u okviru koga će biti formiran prvi srpksi superklaster trajaće četiri godine.

ICT Hub i Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) su zvanično predstavili projekat Srbija inovira, 18. juna 2021. godine, u Beogradu. Okupljenim predstavnicima privrede, startap i akademske zajednice, finansijskog, vladinog i nevladinog sektora, tom prilikom su predstavljeni i partneri projekta - Centar za istraživanje javnih politika i WM Equity partners.

Cilj projekta Srbija inovira je stvaranje povoljnog okruženja za inovacije u Srbiji, čime će se ubrzati ekonomski razvoj naše zemlje.

„U proteklih pet godina, videla sam dosta lokalnih uspešnih priča, od kompanija poput Nordeusa, do Seven Bridges Genomics, kao i CarGo i Strawberry Energy. Uspesi ovih kompanija potvrđuju da definitivno postoji potencijal. Međutim, Srbiji je potrebno zajedničko angažovanje inovativnih startapova i tradicionalne privrede“, rekla je Šenli Pinčoti, vršilac dužnosti direktora misije USAID u Srbiji.

Kosta Andrić, generalni direktor ICT Hub-a, objašnjava: „Poslednjih godina pojavilo se na stotine startapova, habova, inkubatora i akceleratora. Sve više kompanija prepoznaje važnost inovacija, počinju da sarađuju, razvijaju digitalne strategije i podstiču preduzetništvo. Ono što nam sada treba je konkretna strategija, zasnovana na globalno dokazanim konceptima i specifičnim potencijalima koje imamo.“

„Istraživanje će trajati do jeseni, kada ćemo odlučiti koja četiri domena želimo da testiramo u stvarnom okruženju ”, rekla je Aleksandra Popović, rukovodilac projekta Srbija inovira i dodala: “Testiranje će nam pokazati koji je to domen koji ima najveće šanse da napravi ekonomski iskorak u našoj privredi i time postane prvi srpski superklaster“.

„Na samom događaju organizovano je glasanje, jer smo želeli da vidimo šta naši gosti misle o rezultatima prvog preseka istraživanja. Pokazalo se da najviše veruju u visokotehnološku poljoprivrednu proizvodnju, veštačku inteligenciju i gejming industriju“, zaključila je Branka Anđelković, suosnivačica i programska direktorka Centra za istraživanje javnih politika.

Pogledaj i ostale vesti

Koordinatorka pomoći američke vlade za Evropu i Evroaziju upoznala superklaster Odličan3!