TV RTS 1, Dnevnik: Odgovor na izazove krije se u saradnji

O problemima sa kojima se susreću mala i srednja preduzeća, inovacijama kao odgovoru na izazove i prvom superklasteru za "Dnevnik" govorio je Lazar Lekić, superklaster menadžer.

Kako se male kompanije suočavaju sa krizama i izazovima, objasnio je Lekić kroz primer manjih inovativnih kompanija kojima se u najvećoj meri bavi projekat „Srbija Inovira“. Inovatinost svake od njih nosi određene specifičnosti i zato je važno da se nađe način za kreiranje mehanizma da te izazove razumemo i da na njih odgovorimo. To se odnosi i na pristup kapitalu, konkurentnost kada je u pitanju privlačenje talenata kao I na agilnu regulativu te moramo da kažemo da u svemu tome postoje određeni pomaci, ali je dobro uvek se podsećati.

Superklaster kao organizacija zapravo treba da okupi sve različite aktere, učesnike inovacionog eko sistema, dakle velike zrele kompanije, domaće i strane, male inovativne kompanije, akademiju, nauku, neke specijalizovane kompanije, na kraju krajeva javni sektor da podrži saradnju u cilju stvaranja većeg broja inovacija, dakle proizvod usluga, tehnologije i stvaranja tog rasta.

Na pitanje voditeljke kako se projekat pod pokroviteljstvom Američke agencije za međunarodni razvoj, opredelio da superklaster formira baš u oblasti napredne poljoprivrede i proizvodnje hrane, gejming industrije i virtuelne realnosti, tehnološkim rešenjima baziranim na Web 3 i blokčejn tehnologijama, i biomedicini sa biotehnologijom, Lazar je izjavio:

„Mi smo pre svega sproveli jedno opsežno istraživanje, uključili preko hiljadu aktera domaćeg inovaticionog eko sistema, pogledali razna druga dostupna znanja, i došli do te neke četiri oblasti, koje imaju tri zajedničke stvari, jedna je da imamo neke snage u Srbiji na kojima možemo da gradimo. To mogu da budu neki raniji uspesi, dostupnost talenata, neko znanje koje imamo ovde, druga stvar je da su te teme trenutno globalno relevantne i da postoji tržište za njih, da se traže nova rešenja, da se prevazilaze neki novi izazovi i treća stvar zajednička je zapravo da postoji zajednica koja je spremna i pokazala spremnost zapravo da zajedno radi, sarađuje na pospešivanju inovacija u toj oblasti rešavanja različitih izazova.“


Ceo intervju pogledajte na linku: https://www.rts.rs/page/stories/sr/story/13/ekonomija/4865983/mala-i-srednja-preduzeca.html

Pogledaj i ostale vesti

Koordinatorka pomoći američke vlade za Evropu i Evroaziju upoznala superklaster Odličan3!