TV B92, emisija Plodno i rodno: Srbija Inovira - Odabrana četiri domena za formiranje Superklastera

Zainteresovani predstavnici startapa, akademske zajednice i privrede u Srbiji, dobili su mogućnost da se prijave na Javni poziv koji sprovodi projekat Srbija Inovira. U pitanju su četiri odabrana domena: web3 i blokčejn tehnologije, gejming okruženje i virtuelna realnost, visokatehnološka rešenja u oblasti poljoprivrede i industrije hrane, kao i napredna rešanja u medicinskoj tehnologiji i biotehnologiji.

Tim povodom je gošća emisije Plodno i rodno, Aleksandra Popović, direktor projekta Srbija Inovira, navela da je prva faza projekta završena određivanjem oblasti koje imaju najveću perspektivu da predstavljaju Srbiju u pogledu inovativnosti, te da je u toku Javni poziv za formiranje pilot superklastera.

Nakon javnog poziva, do kraja marta biće izabrano četiri konzorcijuma za svaku oblast, koji će početi sa formiranjem zasebnih pilot supeklastera. Oni će definisati svoju organizacionu strukturu i formirati svoj tim kao i strategiju razvoja, objasnila je Aleksandra. Prema njenim rečima, rano je govoriti koja će inovaciona rešenja dati izabrane oblasti, ali je poznato da će konačni rezultat projekta pospešiti ekonomski razvoj zemlje.

"Za ove četiri oblasti raspisan je javni poziv koji traje do 28. februara i pozivamo sve konzorcijume koji treba da se sastoje iz predstavnika privrede, startapa i akademske zajednice. Tražimo one koji vide sebe kao tehnološke lidere i koji treba da postave osnove i pruže sistemsku podršku za razvoj u ove četiri oblasti“, izjavila je Aleksandra Popović.

Ceo intervju pogledajte na linku: https://b92.tv/video/plodno-i-rodno/plodno-i-rodno-13-02-2022-2104485

Pogledaj i ostale vesti

Koordinatorka pomoći američke vlade za Evropu i Evroaziju upoznala superklaster Odličan3!