Srbija inovira - pokrenut novi projekat za razvoj domaće privrede

U okviru projekta Srbija Inovira biće napravljen prvi srpski superklaster koji će uticati na povećanje konkurentnosti Srbije na međunarodnim tržištima.

Centar za razvoj tehnološkog preduzetništva i inovacija, ICT Hub, uz podršku USAID-a, pokrenuo je, tokom apila ove godine, projekat Srbija Inovira, u trajanju od četiri i po godine. Aktivnosti projekta će biti usmerene ka stvaranju pogodnog okruženja za razvoj inovacija, koje bi dovele do nastanka novih ekonomskih modela kao i modela saradnje. Cilj projekta je ojačavanje privrede kroz inovacije i podsticanje razvoja, konkurentnosti i izvoznih potencijala Srbije.

„Naš cilj jeste da se prepoznaju najperspektivniji domeni za inovacije u Srbiji i da se zahvaljujući tome omogući formiranje prvog srpskog superklastera u datoj oblasti. S obzirom da je ova metodologija dokazana i na svetskom nivou, ona predstavlja efikasnu platformu za promovisanje i podsticanje inovativnog razvoja, kreiranje okruženja za podsticanje inovacija kao i pružanje adekvatne institucionalne podrške i finansiranja.“, rekla je Aleksandra Popović, direktorka projekta Srbija Inovira.

Projekat će mapirati polja inovacija u Srbiji i sprovesti istraživanja kroz koja će identifikovati četiri konkurentna domena sa najvećim potencijalom. Potom će se u četiri odvojena pilot projekta testirati njihov potencijal u stvarnom okruženju. Nakon završne analize, odabraće se jedan domen u okviru kog će se sprovesti razvoj prvog srpskog superklastera.

Kroz ključna partnerstva sa investicionim grupama uključujući MSP, startapove, lidere u industriji, investitore, akademske i državne institucije, omogućiće se dalji pristup finansiranju za inovativne kompanije. Dodatno, formiranjem venture capital fonda stvoriće se izvor za eksterno finansiranje pojedinačnih projekata koji će se osmisliti u superklasterima.

Pogledaj i ostale vesti

Koordinatorka pomoći američke vlade za Evropu i Evroaziju upoznala superklaster Odličan3!