Povoljnija poreska politika olakšava pristup alternativnim izvorima prihoda

Otklonjene sve prepreke za uspostavljanje alternativnih investicionih fondova u Srbiji. Uskoro i prvi VC fondovi.

Online konferencija „Poreski podsticaji za ulaganje u alternativne investicione fondove u Srbiji“ održana je u četvrtak 13.maja u organizaciji dva USAID-ova projekta - projekta Srbija Inovira i Projekta saradnje za ekonomski razvoj. U sklopu konferencije održana su dva panela na kojima su učestvovali eminentni stručnjaci iz privatnog i javnog sektora u zemlji.

Mišljenje struke je da je uspostavljen sveobuhvatan poreski tretman koji je bio neophodan da bi alternativni izvori finansiranja (AIF) zaživeli u našoj privredi. Za značajniji razvoj ovog tržišta neophodno je da strani fondovi uđu u tržište kapitala Srbije. Preduslov za tako nešto je razvoj domaćih fondova, kako u pogledu fiskalnih pogodnosti, tako i u institucionalnom pogledu.

Pored detaljnog regulatornog okvira, uveden je i celokupan režim oporezivanja u ovim oblastima, kako bi se omogućilo funkcionisanje fondova i podstakao promet digitalne imovine u tokove srpske privrede. Osim poreskih tretmana, uvedeni su i podsticaji za ulaganje digitalne imovine u srpsku privredu, kao i ulaganje kroz AIF.

Prvi VC fondovi tokom 2021. ili 2022.

Regulatorni okvir za osnivanje venture capital (VC) fondova je u skladu sa evropskim standardima, a investitorima dodatnu sigurnost pruža određen broj institucija koje kontrolišu rad VC fondova. Očekuje se da u narednom periodu budu uklonjene regulativne prepreke da pravna lica pod regulacijom Narodne banke Srbije (penzioni fondovi, osiguranja i banke) mogu da ulažu u VC fondove. Za sve njih će biti obezbeđeni poreski podsticaji.

Što se tiče strategije unapređenja startap ekosistema, ona će obuhvatiti niz mera za podršku osnivanja VC fondova, od čega je najvažnija osnivanje državnog fonda fondova. Osnivanje prvih fondova se očekuje tokom ove ili sledeće godine.

Pogledaj i ostale vesti

Koordinatorka pomoći američke vlade za Evropu i Evroaziju upoznala superklaster Odličan3!