Pojačalo specijal 02: Kako zajedno možemo do bolje budućnosti?

Lazar Lekić i Ivan Bjelajac, gostujući u podkastu Pojačalo specijal diskutovali su o projektu Srbija Inovira iz dva različita ugla.

Sa jedne strane,  Lazar, menadžer superklastera iz ugla nekog ko je prisutan na projektu od samog početka, s druge strane Ivan kao osnivač MVP Workshop-a. Govorili su o blokčejnu kao jednoj od oblasti sa izuzetnim tehnološkim potencijalom, značaju saradnje IT sektora, privrede i akademije, podršci koju superklaster pruža i stvaranju povoljnog okruženja za inovacije u Srbiji.

„Superklaster je organizacija – klaster, zapravo, poslovno udruženje, kako god ga zvali, koji okuplja različite aktere, iz različitih stakehold-erskih grupa inovacionog ekosistema, podržava ih u tome što oni inače rade i podržava ih u tome da rade na nekim zajedničkim konvercijalnim projektima. Iz različitih stakehold-erskih grupa znači da tu ima mesta za start up kompanije, za tradicionalne kompanije, velike kompanije, velike biznise, za akademski sektor, uključujući univerzitete, nauku, naučne institute, i to je otprilike neka okosnica jednog klastera ili super klastera.“ objasnio je na početku razgovora Lazar Lekić. 

Ivan Bjelajac se zatim osvrnuo na svoje poslovanje i zaključio „Kada sam rekao da sam sada neko ko se trudi da to radi sistematizovano, tu u stvari mislim da smo se potrudili da MVP Workshop u ove zadnje četiri godine postane firma, koja ovih naših prethodnih 20-ak godina karijere pretvara u to da ciljano otvaramo i pravimo firme koje mogu da se ponašaju na taj način. I eto, ja vodim trenutno jednu takvu krovnu firmu, koja po malo podseća na klaster, u neku ruku ili na neku polu-holding strukturu a razvija ispod sebe različite firme koje mogu pruže ili jako specifičnu visokotehnološku uslugu. Ili da razviju viskokotehnološki proizvod.“

Celu epizodu pogledajte na linku: https://pojacalo.rs/pojacalo-specijal-02-kako-zajedno-mozemo-do-bolje-buducnosti/ 

Pogledaj i ostale vesti

Koordinatorka pomoći američke vlade za Evropu i Evroaziju upoznala superklaster Odličan3!