Odličan 3 je #1 srpski superklaster!

Projekat Srbija inovira, koji uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) sprovodi ICT Hub, predstavlja konzorcijum Odličan 3 - PRVI SUPERKLASTER. 

U testnom okruženju, formirani su konzorcijumi u četiri tehnološka domena koji su tokom protekle godine sproveli brojne aktivnosti kako bi unapredili razvoj domaćeg ekonomskog sistema. Sada su, tokom dvodnevnih završnih prezentacija, svoj rad, rezultate i potencijale prikazali stručnom žiriju.

Međunarodni stručni žiri činili su stručnjaci iz oblasti tehnološkog preduzetništva i inovacija: Afonso Rebelo de Sousa, ekspert za korporativne inovacije, preduzetništvo i transfer tehnologije, Anne Lalou, predsednica francuske Fabrike inovacija, kao i Dan Herman, savetnik za Startup Genome, ali i savetnik kanadske vlade na inicijativama usmerenim ka izgradnji inovacionog ekosistema. Odluku o izboru formirali su uz uvažavanje svih važnih kriterijuma za dugoročnu održivost superklastera. Tokom završnih prezentacija, svaki pilotski superklaster je predstavio je svoja dostignuća u prethodnih godinu dana, nakon čega su odgovarali na pitanja žirija.

Sva četiri konzorcijuma pokazala su veliku spremnost da pokrenu talas željenih promena u ekonomskom sistemu Srbije, a titula prvog srpskog superklastera pripala je superklasteru iz domena web3 i blokčejn tehnologija, Odličan 3.

Ovu odluku stručni žiri doneo je na osnovu demonstriranog potencijala, pozitivne globalne reputacije naših kompanija u ovom domenu i mogućnosti da ove tehnologije dožive široku primenu u drugim industrijama. U naredne dve godine, Odličan 3 će svojim aktivnostima nastojati da unapredi domaći ekosistem i pozicionira se kao globalni lider u ovom domenu.

Uskoro nas očekuju i prve aktivnosti superklastera Odličan 3.

Pogledaj i ostale vesti

Koordinatorka pomoći američke vlade za Evropu i Evroaziju upoznala superklaster Odličan3!