Objavljen Vodič za ESOP strukture u Republici Srbiji

U saradnji sa Inicijativom Digitalna Srbija, objavili smo prvi Vodič za ESOP (employee stock ownership plan) strukture u Republici Srbiji.

Vodič je namenjen srpskim startapima i kompanijama kako bi im olakšao korišćenje domaćeg ESOP rešenja. Primenom ESOP-a  kompanije mogu steći kvalitetan instrument za stimulisanje zaposlenih radu odnosno nagrađivanje zaposlenih za njihov učinak, po veoma povoljnim poreskim uslovima, uz istovremeno povećanje stabilnosti tima, što predstavlja jedan od najvećih izazova sa kojim se suočavaju startap kompanije.

ESOP kao mehanizam za nagrađivanje ključnih zaposlenih u kompaniji putem dodele akcija/udela, odnosno mogućnosti da postanu suvlasnici u kompaniji uveden je u Srbiji 2020. godine izmenama Zakona o privrednim društvima, kojima je omogućeno društvima sa ograničenom odgovornošću da izdaju novi instrument - pravo na sticanje udela, i tako omoguće zaposlenima da steknu udeo u kompaniji.  

Vodič je namenjen kako startapima, tako i ostalim kompanijama, bez obzira na veličinu, koje žele da motivišu svoje zaposlene. Vodič za ESOP dostupan je svima na linku.

Pogledaj i ostale vesti

Koordinatorka pomoći američke vlade za Evropu i Evroaziju upoznala superklaster Odličan3!