Euronews jutro: Srbija inovira - odabrana četiri domena s najvećim potencijalom za tehnološke inovacije

Direktor projekta Srbija Inovira Aleksandra Popović, saopštila je gostujući u emisiji Euronews jutro da su nakon završenog istraživanja odabrana četiri domena sa najvećim potencijalom u pogledu tehnoloških inovacija. Među njima su visoka tehnologija u industriji poljoprivrede i hrane, gejming okruženje i virtuelna realnost, web 3 i blokčejn tehnologije kao i napredna rešanja u medicinskoj tehnologiji i biotehnologiji oko kojih će se formirati superklasteri.

Ovim povodom Aleksandra je izjavila da je u širem izboru bilo deset projekata i da izbor nije bio lak ali da su na samom početku postavljeni jasni kriterijumi. Izabrani su domeni sa najvećim ekonomskim potencijalom, odnosno oni koji mogu da naprave nove vrednosti, moraju da imaju inovacioni potencijal ali i princip prelivanja, što znači da lako mogu da se preliju iz naučnog i razvojnog dela u privredu i na taj način nađu svoju primenu u praksi.

Osvrnula se i na Javni poziv koji je upućen konzorcijumima koji treba da se sastoje od najmanje jedne velike kompanije jednog startapa i jednog predstavnika naučne zajednice koji dolaze sa Univerziteta ili nekog naučnog instituta.

Pogledaj i ostale vesti

Koordinatorka pomoći američke vlade za Evropu i Evroaziju upoznala superklaster Odličan3!