Izlazak srpskih zdravstvenih startapa na američko tržište

Pilot superklaster ,,Laboratorija zdravstvenih tehnologija” održao je Meetup za svoje članove u sredu, 26. oktobra 2022. godine u prostorijama Inicijative ,,Digitalna Srbija”, na temu izlaska srpskih zdravstvenih startapova na američko tržište.

Predstavnici tri startapa superklastera koji posluju u oblasti zdravstva, medicine i biotehnologije, predstavili su svoja iskustva nakon saradnje sa kompanijama koje posluju na inostranim tržištima. Poseban fokus stavljen je na izazove i prilike koji nastaju prilikom izlaska na novo tržište, kao i preporukama za ostale članove kako bi izabrali najbolju poslovnu opciju.

Ivan Soldatović, ispred kompanije Baby FM, je sumirao svoja iskustva i pravne zavrzlame u pregovorima sa investitorima iz inostranstva. Nakon toga, Ana Begenišić ispred kompanije HeartPalTech je govorila o svim regulatornim i pravim barijerama izlaska na novo tržište, dok su i Marija Lesjak i Nataša Simin kao predstavnice HerbElixe i FeJuice-a podelile su svoja iskustva izlaska na Amazon.

Pored priča startapova, na Meetup-u, Slobodan Zebić, predstavio je i Access to Finance komponentu projekta Srbija Inovira i podršku koju članovi klastera mogu dobiti. Posle predavanja, usledio je networking na kome su se učesnici bolje upoznali i dodatno razmenili iskustva i razgovarali o potencijalnim saradnjama.