Zajedno do inovacija u poljoprivredi

Kako zrele kompanije, inovativni startapovi i predstavnici akademskih institucija mogu zajedno stvariti nove prilike? Privredna komora Srbije na jednoj, i Institut Biosense na drugoj strani, videli su moć u ovakvom udruživanju i u januaru 2022. godine okupili konzorcijume i pozvali ih da zajedno donesu inovacije u poljoprivredi.

Sa jedne strane, konzorcijum sačinjen od poznatih domaćih kompanija, startapova I univerziteta okupila je Privredna komora Srbija. Za to vreme, Institut Biosens je takođe pozvao mrežu saradnika da im se pridruže na putu u razvoju inovacija u domenu visoke tehnologije u poljoprivredi I industriji hrane.

Odmah je prepoznato da svaki od konzorcijuma ima veliki potencijal da bude jezgro inovacija u poljoprivredi ali se postavlja pitanje šta bi se desilo kada bi oni radili zajedno? Na poziv tima Srbija Inovira ova dva konzorcijuma su udružila snage i krenula zajednički u dalje korake.

Sa preko 15 organizacija, pilot superklaster u oblasti visoke tehnologije u poljoprivredi i proizvodnji hrane će u narednom periodu raditi na postavljanju strateških planova za budućnost i osmišljavanju aktivnosti oko kojih će nastaviti da se skuplja zajednica.