Tink Punk radionica za devojčice

U subotu 25. februara pilot superklaster Laboratorija zdravstvenih tehnologija održao je celodnevnu Tink Punk radionicu za devojčice i devojke u prostorijama Centra za promociju nauke.

Radionica je bila namenjena devojčicama iz medicinske škole, kao i devojkama sa Biološkog i Medicinskog fakulteta i drugih prirodnih fakulteta. Tema radionice ovog puta bila je u skladu sa domenom superklastera, pa su se polaznice bavile pravljenjem elektronskog nakita koji meri otkucaje srca.

Radionici je prisustvovalo 25 devojaka, koje su se pod mentorstvom Katarine Perendić ispred Maker Robotics upoznale sa osnovama elektronike, osnovama programiranja u softveru Arduino, načinom rada senzora koji meri otkucaje srca.

Na radionici su polaznice naučile kako da povežu senzor sa napajanjem, te kako da programiraju i dobiju rezultate u vidu merenja pulsa, temperature i otkucaja srca. Takođe, polaznicama se predstavila i direktorka pilot superklastera Ivana Kostić, koja je pored predstavljanja superklastera, podelila svoju priču i korisne savete za njihov budući razvoj. Deo radionice bilo je i kratko predavanje na temu ’’Kako treba da izgleda pitch’’, koje je održala Katarina Popović. Potom je 4 tima predstavilo svoje ideje elektronskog nakita (prsten, narukvica, itd.) i odgovaralo na pitanja mentora, članica menadžment tima superklastera i drugih učesnika.