ODRŽANA PANEL DISKUSIJA NA TEMU DIGITALIZACIJE ZDRAVSTVA U SRBIJI

Panel diskusija na temu Digitalizacija zdravstva u Republici Srbiji – trenutne i buduće mogućnosti, održana je 30. septembra 2022. godine u prostorijama Privredne komore Srbije.

Panel diskusiju je organizovao pilot superklaster Laboratorija zdravstvenih tehnologija sa idejom da aktivnosti digatalizacije i inovacija koje sprovode Vlada Srbije i Ministarstvo zdravlja približi domaćoj inovativnoj i tehnološkoj zajednici kao i udruženjima pacijenata. Ovaj događaj je bio prvi od serijala događaja koji će biti organizovani na ovu temu.

Koordinator za integrisani sistem zdravstva ispred Ministarstva zdravlja Nikola Radoman, predstavio je elektronske servise koje su trenutno na raspolaganju pacijentima poput portala i mobilne aplikacije eZdravlje, kao i planove za razvoj novih eServisa.

Savetnik za digitalno zdravstvo pri Kabinetu predsednice Vlade  Dejan Kovačević,  je predstavio Strategiju digitalnog zdravstva 2022-26., i ciljnu arhitekturu Integrisanog Zdravstvenog Informacionog Sistema, koji treba da unapredi iskustvo pacijenata.

Pored njih, učešće u panel diskusiji uzela je i Jelena Bojović, direktorka Centra za 4. industrijsku revoluciju, koja je prezentovala centar i aktivnosti čiji je cilj povezivanje nauke i privrede. Bojović  je najavila i prvu biotech konferenciju koja će se održati u Srbiji 20 i 21. oktobra ove godine u organizaciji Svetskog ekonomskog foruma i Vlade Srbije - Biotech Future Forum.

Na panel diskusiji je učestvovao i Vladimir Atanacković, osnivač domaćeg startapa HealthLY, koji je podelio iskustvo u radu sa otvorenim podacima jedne državne institucije, Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije (ALIMS), na osnovu kojih je razvio softver inicijalno namenjen menadžmentu lekova kod pacijenata sa mnogobrojnim terapijama. Tokom diskusije on je istakao da su ovakvi događaji značajni jer daju priliku startap zajednici da zajedno sa predstavnicima zdravstvenog sistema rade na unapređenju zdravlja pacijenata.

Panel je moderirala Isidora Šmigić, Specijalista za regulatornu reformu u okviru Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED). Panel diskusiju su pratili predstavnici startapa koji se bave digitalizacijom zdravstva  - DokTok, Doktorijum, TelMed i drugi, zatim, predstavnici Acibadem-BelMedic-a, Saveza udruženja pacijenata, ALIMS-a, udruženja studenata medicine Medicinski krug i drugih udruženja studenata, kompanija, istraživača i drugi.

Veliki broj okupljenih predstavnika naučne i tehnološke zajednice imao je priliku da se na licu mesta upozna sa aktuelnim i planiranim projektima u oblasti digitalizacije zdravstva, postavi pitanja i da sopstvene uvide i preporuke. Pilot superklaster Laboratorija zdravstvenih tehnologija će u narednom periodu, u saradnji sa partnerima iz javnog i privatnog sektora, nastaviti da organizuje aktivnosti na slične teme.