Održan prvi hakaton i mejkaton na temu personalizovane medicine

Trećeg vikenda u martu, u Naučno-tehnološkom parku Niš održan je prvi Hakaton&Mejkaton na temu Personalizovane medicine. Deset timova iz različitih delova iz Srbije, dobilo je priliku da svoja inovativna rešenja unapredi I predstavi stručnom žiriju.

Pored lokalnih timova, U Niš su pristigli i učesnici iz Beograda, Novog Sada, Sremske Mitrovice i Smedereva. Studentima sa Elektronskog i Mašinskog fakulteta u Nišu, Elektrotehničkog, Hemijskog i Fakulteta organizacionih nauka iz Beograda, na hakatonu i mejkatonu pridružile su se i učenice srednjih škola, neprofitna organizacija TOM:Belgrade, lekari I drugi.

Na dvodnevnom događaju, svi učesnici su vredno radili na kreiranju softverskih i hardverskih rešenja koja za cilj imaju stavljanje pojedinačnog pacijenta u prvi plan. U prvom danu, ekipe su pored rada na svom rešenju, kroz radionice stekle znanja važna za razvoj svakog startapa, poput postavljanja Lean Business Canvas modela, kreiranju finanijskih projekcija i naravno, pripremanja za prezentaciju pred stručnim žirijem, a kroz svaku od radionica sprovodili su ih profesori i eksperti sa relevantnim znanjem i iskustvom.

Drugog dana, timovi su dobili priliku da razgovaraju i sa ključnim stejkholderima, pacijentima i budućim korisnicima rešenja, lekarima, osnivačima startapa i stručnjacima za klinička ispitivanja. Uz razgovor sa mentorima i gostima, imali su mogućnost da unaprede svoje proizvode i usluge i prevaziđu moguće nedostatke.

Na kraju drugog dana, svoje ideje učesnici su prezentovali pred petočlanim žirijem koji su činili: Tamara Papić (Baby FM), Milica Todorovska Rašić (Neomedica), prof. dr Dragan Janković (Elektronski fakultet u Nišu), Sava Marinković (HTEC) i predstavnica sponzora Astra Zenece Barbara Ulen.  

Na osnovu seta kriterijuma koji su uključivali inovativnost, usklađenost sa temom, primenu tehnologija i održivost, prva tri mesta zauzeli su sledeći timovi: prvo mesto ArchFix, drugo mesto Guilty Treasure, dok su treće podelili TOM:Belgrade i Implant(ED).

A kakva rešenja timovi razvijaju? Pobednički tim ArchFix razvija aplikaciju pomoću koje će korisnici slanjem slike otiska stopala, moći da otkriju stepen izobličenja stopala, I na osnovu njega dobiju predlog adekvatnih vežbi za korekciju, kao I da prate napredak u ispravljanju deformiteta. Tim Guilty Treasure zauzeo je drugo mesto, a svojim rešenjem nastoje da pomognu komunikaciju teško pokretnih ljudi sa ograničenom sposobnošću govora. Kombinacijom  hardverskih I softverskih elemenata, ovaj tim pronašao je način da poboljša kvalitet svakodnevnih interakcija teško pokretnih osoba. Treće mesto podelili su timovi Implant(ED) I TOM: Belgrade. Devojke iz tima Implant(ED) uz pomoć 3D modela (kalupa) za izradu implanata, korišćenjem naprednih tehnologija, olakšavaju proces modelovanja kosti nakon preloma, dok se ekipa TOM:Belgrade posvetila rešavanju sindroma “palog stopala” I svojim kompaktnim I pristupačnim rešenjem nastoji da olakša hod osobama koje se bore sa ovim problemom.

Još šest timova učestvovalo je na hakatonu I mejkatonu. Tim SugarRush prezentovao je personalizovanu aplikaciju koja prati nivo šećera korisnika, a koja značajno može olakšati život osoba sa dijabetesom, dok su devojčice iz tima HB Girls su pomoću elektronike pronašle način za brzo, tačno i efikasno merenje zasićenosti  kiseonika u krvi i rad srca pomoću elektronike. Ekipe MedTrix I VuveeMed, teže povećanju efikasnosti zdravstvenog sistema – prvi tim nastoji da smanji čekanje u ambulantama i stvaranja gužve I tako poveća efektivnost zdravstvenog sistema, a VuveeMed implementacijom veštačke inteligencije, nastoji da olakša uobičajena medicinska stanja, poput prehlada i gripa, I tako lekarima otvori prostor za posvećivanje teškim oboljenjima. Pored njih, LekarInfo predstavio je sajt i servis za telemedicinu, a tim Ikić aplikacijom želi da reši nekoliko poteškoća za pojedince koji traže medicinsku negu I to tako što će pojedincima pružiti platformu za povezivanje sa ekspertskim sistemima bez potrebe da fizički posećuju kliniku.

Pilot superklaster Laboratorija zdravstvenih tehnologija nastaviće da podržava timove u povezivanju sa inovativnom zajednicom, a uskoro ćete moći da pročitate i više o svakom timu.