Srbija Inovira održala panel na Kopaonik Biznis Forumu

7. marta 2022. na Kopaonik Biznis Forumu, organizovali smo panel pod nazivom Budućnost inovativne industrije - dodatno ubrzanje ili ravna linija?

Ovaj panel je bio šansa da pred velikim auditorijumom predstavimo naša zapažanja kada je u pitanju potencijal inovativne industrije. Iako je inovativna industrija u Srbiji u konstantnom rastu, postavlja se pitanje da li taj rast može opstati na pojedinačnim dobrim primerima? Takođe, sve je jasnije da nam je za nastavak rasta potrebna promena paradigme i zaokret ka saradnji, zajedničkim ciljevima i fokusu na najperspektivnije oblasti.

Panel je otvorila naša direktorka Aleksandra Popović. Tokom uvodnog govora, u kom se dotakla neophodnosti fokusa i saradnje, Aleksandra je imala priliku da još jednom podseti biznis javnost da smo krajem prošle godine odabrali četiri najperspektivnija tehnološka domena u Srbiji:

  • VISOKA TEHNOLOGIJA U POLJOPRIVREDI I PROIZVODNJI HRANE

  • GEJMING OKRUŽENJE I VIRTUELNA REALNOST

  • WEB 3 I BLOKČEJN TEHNOLOGIJE

  • NAPREDNA REŠENJA U MEDICINSKOJ TEHNOLOGIJI I BIOTEHNOLOGIJI.

“U narednih godinu dana podržaćemo razvoj ove četiri oblasti i izdvojiti onu oko koje ćemo 2023. napraviti prvi srpski superklaster. Naš cilj je da ubrzamo tehnološki rast i Srbiju stavimo na mapu svetskih lidera u najperspektivnijoj oblasti inovacija“, zaključila je Aleksandra.

Panel je moderisao naš Kosta Andrić, direktor ICT HUB-a. On je objasnio šta izdvaja blokčejn, poljoprivredu i gejming i kako saradnja svih stejkholdera unutar ovih oblasti može stvoriti dodatnu vrednost. Kosta je ugostio predstavnike tri od četiri oblasti sa najvećim tehnološkim potencijalom. Vladimir Crnojević, direktor Instituta „BioSense“ je istakao značaj saradnje sa srpskim i međunarodnim organizacijama i kompanijama i predstavio BioSense kao centralnu tačku za kombinovanje inovativnih tehnologija i biosistema. Ivan Bjelajac, osnivač i CEO MVP Workshop-a je napomenuo koliko je značajno što su se srpski inženjeri na vreme uključili u blokčejn, i da je zahvaljujući tome Srbija prepoznata u svetu kao sjajna destinacija za ovu tehnologiju. Treći panelista bio je Nikola Čavić, osnivač i član upravnog odbora Asocijacije industrije video igara Srbije koja broji 110 članova - kompanija koje rade na razvoju igara, ali i drugih sfera koje su bitne za održivost. Čavić je naglasio da je jačina te asocijacije upravo to što dovodi sve aktere iz industrije pod jedan krov, gde kroz saradnju prevazilaze izazove.

Učesnici su diskutovali i o brojnim drugim bitnim temama kada su u pitanju inovacije u Srbiji i svetu. Nažalost, nezaobilazna je bila i ukrajinska kriza i njene implikacije na tehnološki sektor. Panelisti su zaključili da će se tražiti brza rešenja, kao i da bi inovacije mogle da budu odgovor na to.